A KOPASZODÁSRÓL ÁLTALÁNOSAN

A kopaszodás a társadalom legalább felét érinti, a férfiak kétharmada és minden negyedik nő küzd ezzel nap mint nap, de szinte mindenki megtapasztalja élete során legalább egyszer a hajszálainak az elvesztését. Hajhullással küzdő embertársaink számára nagyon megterhelő lehet a tudat, hogy a hajvesztésük kezdete szó szerint csak a kezdet. Valószínűleg a fejtetőjükön lévő összes hajszál ki fog hullani idővel, és kialakul a jellegzetes patkó alakú hajforma.

Ezt megelőzendő sokan próbálnak ki különböző kopaszodás elleni samponokat, hajerősítő vitaminokat és egyéb kopaszodás elleni gyógyszereket, kezeléseket, de sajnos ezek legtöbbször nem hatásosak, és súlyos mellékhatásokat is okozhatnak. Szerencsére van megoldás. Az alábbiakban nem csak a kopaszodás okairól lesz szó, hanem a hajbeültetésről is, ami az egyedüli tartós és biztos megoldás a hajhullással szemben.

kopaszodás

A HAJSZÁL ÉLETCIKLUSAI

Növekedési fázis

2-6 évig tart, a hajszálak folyamatosan nőnek, de a növekedést lelassíthatják különböző betegségek, vagy tápanyag- és vitaminhiányok. A legtöbb hajszál ebben a szakaszban van, ez nagyjából a hajszálak 85%-át jelenti.

Átmeneti fázis

Ez a legrövidebb szakasz, körülbelül két-három hetes. A hajszálak növekedése megáll, a hajhagyma elsorvad. A hajszálak 1-3%-a van ebben a fázisban.

Nyugalmi fázis

Ebben a szakaszban a hajgyökér működése leáll, a hajhagyma pedig elhal. A nyugalmi fázis végén új hajhagyma jön létre, amiből új hajszál nő. A hajszálak kb. 15%-a van ebben a szakaszban.

KOPASZODÁS OKAI

A hajhullás természetes folyamat, naponta akár száz hajszálunk is kihullhat, de ez még nem számít kórosnak. Azonban, ha reggel a párnánkon, a fésűben vagy este a zuhanytálcán és a mosdókagylóban sokkal több kihullott hajszálak látunk, mint általában, akkor érdemes felkeresni a háziorvosunkat vagy egy hajgyógyászt, hogy megtudjuk a hajvesztés okát.

A háttérben számtalan ok állhat, többek közt valamilyen betegség, tápanyag- vagy vitaminhiány, vagy akár olyan banális okok is, mint a túl szoros hajfonat vagy a gyakori fodrászati kezelések.

Van bármi kérdése a hajbeültetéssel kapcsolatban?
Olvassa el a gyakran ismételt kérdéseket, hogy választ kapjon a legáltalánosabb kérdésekre a hajbeültetéssel kapcsolatban. A kérdések és válaszok szekció nem helyettesíti a személyes konzultációt, de részletes tájékoztatást adhatnak felmerülő kérdéseivel kapcsolatban.

A KOPASZODÁS FAJTÁI

A foltos hajhullás (alopecia areata)

A második leggyakoribb hajhullástípus. Főleg gyerekeknél és fiataloknál fordul elő, de jelentkezhet idősebb korban is. Az alopecia areata következtében tar foltok jelennek meg a fejbőrön (vagy pl. a szakállban).

Alopecia universalis (teljes kopaszság az egész testen)

Nem csupán a haj, de az egész testen az összes szőrzet kihullik (szemöldökök, szempillák, szakáll, teljes testszőrzet).

A hegesedő hajhullás (cicatricial alopecia)

Ez a típusú hajhullás úgy alakul ki, hogy a hajtüszők sérülnek valamilyen mechanikai hatás vagy betegség következtében. Sajnos ez a fajta hajvesztés visszafordíthatatlan, az egyedüli kezelési módszer a hajbeültetés.

A diffúz kopaszodás

A haj a fejbőr teljes területén egységesen és egyenletes mértékben ritkul és vékonyodik, de teljes hajvesztés és teljesen hajhiányos területek nem alakul ki.

A férfias kopaszság (alopecia androgenetica)

A leggyakoribb típusú hajhullás, a férfiak több mint felét érinti. A hajszálak a DHT hormon hatására elgyengülnek, majd kihullanak. Genetikai, hormonális okai vannak.

A trichotillománia

Pszichés betegség, amely során a beteg kényszeresen tépkedi a haját.

FÉRFI KOPASZODÁS JELLEMZŐI

A férfias típusú kopaszodás az androgén alopécia. Ez a típusú hajhullás leginkább a férfiakat érinti, azonban nőknél is kialakulhat. A férfiak kétharmada veszi észre magán hatvan éves kora előtt a kopaszodás jeleit.

Náluk 95%-ban az androgén alopécia, azaz a nemi hormon alapú hajhullás van jelen. A DHT (dihidro-tesztoszteron) hormon hatására a hajszálak szerkezete elgyengül, növekedésük lelassul, majd megáll.

Először a hajvonal kezd egyre feljebb tolódni, kialakul egy M formájú frizura, majd később a fejtető és a forgó környékén is kihullanak a hajszálak, és végül a jellegzetes patkó alakú hajforma alakul ki. A tarkó területén általában a hajszálak megmaradnak, mivel az itteni hajszálak rezisztensek a DHT hormonnal szemben.

NŐI KOPASZODÁS JELLEMZŐI

A női kopaszodásnak a diffúz kopaszodást tekintjük.

Nőknél a legtöbb esetben nem alakul ki teljes kopaszság, hanem általában a fejtető egész területén ritkul és vékonyodik meg a haj, a foltos hajhullással szemben nem lokalizálódik az egyes területekre. Nagyon sok hajszál kihullhat a diffúz hajhullás során, de teljesen kopasz területek nem jönnek létre.

A női kopaszodásnak több oka is lehet, többek közt a terhesség, fogamzásgátló gyógyszerek, klimax, helytelen táplálkozás vagy sugárterápia és sugárbalesetek.

A KOPASZODÁS ELLENSZERE – A HAJBEÜLTETÉS

A hajbeültetés egy viszonylag modern szépészeti beavatkozás, melynek célja, hogy a fejtető kopaszodó területeit befedjük hajszálakkal. Minden hajátültetés alkalmával a páciens saját hajszálait használjuk, ezt nyerjük ki a tarkótájékról és ültetjük be a hajhiányos részekre. A hajbeültetést azt teszi lehetővé, hogy a tarkón található hajszálak a legtöbb esetben a kopaszodással küzdőknél is megmaradnak, mivel ellenállnak a hajhullást okozó DHT (dihidro-tesztoszteron) hormon hatásának. Ezt a fontos és különleges tulajdonságukat megőrzik a beültetett területen is, így a páciens élete végéig megmaradnak az átültetett hajszálak.

Foglaljon időpontot hajbeültetésre!
Vegye fel velünk a kapcsolatot és kérjen ajánlatot hajátültetésre

A hajbeültetés az egyetlen olyan kopaszodás elleni módszer, ami látványos eredményt hoz, nem okoz semmilyen mellékhatást és garantálható a hatékonysága. A HIMG klinika eddigi összes páciense elégedett volt a hajbeültetésének végeredményével. A beültetett hajszálak minden esetben kinőnek, erre klinikánk garanciát is vállal.

Kérjen ingyenes ajánlatot még ma!

Felkészült orvosok és professzionális eszközök várják Önt, hogy elvégezzék a lehetőségek és egyedi igények alapján közösen meghatározott beavatkozást.

Készítsen fotókat

Készítsen fotókat!

Kérjük, a kopaszodó területről több szögből készítsen fotókat az itt található módon.

Töltse fel a képeket

Töltse fel a képeket!

Kérjük, töltse fel az elkészült fotókat, és írja meg, melyik területen szeretné elvégeztetni a beavatkozást.

Szakértői csoportunk megvizsgálja a fotókat.

Szakértői csoportunk megvizsgálja a fotókat.

Orvosaink, akik több ezer hajátültetést végeztek, alaposan megvizsgálják az elküldött képeket.

Hamarosan válaszolunk

Hamarosan válaszolunk!

A lehető leghamarabb válaszolunk Önnek. A választ legfeljebb 72 órán belül kapja meg, de általában 1 munkanapon belül válaszolunk.

    Ahhoz, hogy a legmegfelelőbb választ adjuk, kérjük, hogy több szögből készült fényképeket küldjön nekünk az itt található módon. A kép ne haladja meg az 1500 x 1000 pixelt vagy a 2 MB-ot.

    Ezt az oldalt reCAPTCHA védi, és a Google Adatvédelmi Szabályzata és az Általános Szerződési Feltételek érvényesek.