Hajhullás, kopaszodás

A hajhullás kezelésére több módszer létezik, hajgyógyászaink csak végső esetben ajánlják a hajbeültetési beavatkozást, mely szerencsére végleges megoldást jelent a hajhullás, kopaszodás problémájára.

A hajhullás, kopaszodás és annak lehetséges okai

A hajhullás, kopaszodás bár olykor ijedséget okozhat, bizonyos mértékig természetes jelenség. A haj fokozatosan megújul, bizonyos időszakokban, például évszakváltások ideje alatt akár intenzívebb hajhullást is tapasztalhatunk.

Kóros hajhullásról, kopaszodásról csak azon a ponton túl beszélhetünk, ha naponta több mint 80-100 hajszál hullik ki, és a hajritkulást nem követi ugyanennyi új hajszál növekedése. A folyamat eredményeként a hajkorona fokozatosan ritkul, a korábbi dús hajzat tömege jelentősen csökken.

Hajhullás

Férfias típusú kopaszodás és női hajhullás

Nagyjából ugyanannyi nő fordul hajvesztési gondokkal a bőrgyógyászhoz, mint férfi. Bár az adatok eltérőek, valószínűleg mindkét nem tagjai között 40 százalék szembesül élete során a hajhullás problémájával. A hajhullás okaként mindkét nem esetében nagy számban okolható az öröklődés, az öregedés és a nemi hormonok.

A férfiaknál a hormonális eredetű hajhullás (androgén alopecia) esetében a haj fokozatosan kezd ritkulni a homloktól a halántékok felé, valamint a fejtetőn. A nemi hormon alapú hajhullás következménye a jellegzetes M alakban kialakuló hajvonal a homlok mentén. A férfias jellegű hajhullás elsősorban a fej elülső és középső részét érinti, melyek a legérzékenyebbek a kopaszodásért felelős DHT (dihidro-tesztoszteron) hormonra. Ezeken a területeken a hajszálak elgyengülnek, növekedésük pedig megáll.

A női nemi hormon alapú hajhullás jellemzően a menopauzával kezdődik, amikor csökken a szervezetben az ösztrogénszint és a hajtüszők összemennek. A női hajhullás megjelenési jegyeiben különbözik a férfiakétól: a nőknél a haj ugyan ritkul, de teljesen kopasz foltok nem alakulnak ki.

A hormonális hajhullás enyhítésére alkalmazhatók különböző krémek és belsőleg alkalmazható gyógyszerek, vagy akár a hajbeültetés is.

Az öröklésen, öregedésen és hormonokon kívül számos egyéb tényező is felsorolható a hajhullás, kopaszodás okaként.

Hajhullás kialakulhat például elégtelen táplálkozás következtében.

A vitamin és ásványi anyag hiányból például kifejezetten gyorsan következhet hajhullás. Az őszi, szezonális hajhullás oka például éppen az, hogy az új évszakkal beálló hűvösebb idő megváltoztatja étkezési szokásainkat. Kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk és nem ritkán kevesebbet is iszunk. Így csökken szervezetünkben a vitamin és ásványi anyag ellátás, aminek hatására a hajhagymák meggyengülnek, a hajszálak pedig könnyebben kihullanak.

Hasonló a helyzet a hirtelen fogyás, szélsőséges diéta esetében is, hiszen szervezetünk ezekben az esetekben sem jut hozzá a létfontosságú tápanyagokhoz. A vitamin és ásványi anyag pótlása, a kiegyensúlyozott táplálkozás ezekben az esetekben megszüntethetik a hajhullás problémáját.

Hajritkuláshoz vezethet továbbá a fizikai stressz is, úgy mint: baleset, sebészeti beavatkozás, nagyobb gyulladás, influenza, nők esetében pedig a terhesség és a szülés is. A hajvesztés ezekben az esetekben késleltetve, 3-5 hónap múlva indul meg, hirtelen és jól látható módon. Bár a fizikai stresszhez képest ritkábban, de a lelki stressz is eredményezhet hajhullást, illetve tovább fokozhatja a már meglévő problémát. Az esetek többségében a szervezet felépülése után és a lelki gondok mérséklődésével a hajprobléma is megszűnik.

A fentebb felsoroltak mellett még számos egyéb tényező (pl. túl gyakori fodrászati kezelés, a szervezetben felgyülemlett méreganyagok, alacsony vérnyomás vagy akár még pajzsmirigy-alulműködés is) vezethet hajhulláshoz, kopaszodáshoz és annak megjelenési formái is jelentkezhetnek extrémebb módokon.

A hajhullás kialakulását az egészséges életmód segíthet megelőzni, vagy késleltetni. Fontos azonban, hogy a probléma kezelését, már annak jelentkezésekor megkezdjük. Ezért a tartós hajhullás tapasztalása esetén érdemes minél hamarabb hajgyógyászhoz fordulni.

A hajgyógyászati konzultáció szakemberei már az irányított beszélgetés alapján is számos következtetést képesek levonni a hajhullás lehetséges okaival kapcsolatban.

A különböző típusú hajhullások esetén, mint például a foltos hajhullás, vagy egyéb atipikus, nem androgenetikus alopécia, kopaszodás esetén sokat segítenek a korábbi belgyógyászati vizsgálatokról és kezelésekről készült leletek és zárójelentések is.

A hajvizsgálat első lépése a hajzat és a fejbőr elváltozásainak alapos szemrevételezése, a hajállomány minőségének megismerése. Azonban, mivel szabad szemmel nem minden elváltozás figyelhető meg, a vizsgálat mikrokamerás vizsgálattal folytatódik, mellyel megismerhetők a hajhullás hátterében álló okok.

Hajproblémáival forduljon bizalommal klinikánk szakembereihez!

A hajhullás kezelésére több módszer létezik, hajgyógyászaink csak végső esetben ajánlják a hajbeültetési beavatkozást, mely szerencsére végleges megoldást jelent a hajhullás, kopaszodás problémájára.

Hajbeültetés eredmény
Hajbeültetés eredmény

Kérjen Ingyenes Ajánlatot!

Készítsen fotókat

Készítsen fotókat!

Kérjük, a kopaszodó területről több szögből készítsen fotókat az itt található módon.

Töltse fel a képeket

Töltse fel a képeket!

Kérjük, töltse fel az elkészült fotókat, és írja meg, melyik területen szeretné elvégeztetni a beavatkozást.

Szakértői csoportunk megvizsgálja a fotókat.

Szakértői csoportunk megvizsgálja a fotókat.

Orvosaink, akik több ezer hajátültetést végeztek, alaposan megvizsgálják az elküldött képeket.

Hamarosan válaszolunk

Hamarosan válaszolunk!

A lehető leghamarabb válaszolunk Önnek. A választ legfeljebb 72 órán belül kapja meg, de általában 1 munkanapon belül válaszolunk.

    Ahhoz, hogy a legmegfelelőbb választ adjuk, kérjük, hogy több szögből készült fényképeket küldjön nekünk az itt található módon. A kép ne haladja meg az 1500 x 1000 pixelt vagy a 2 MB-ot.

    Ezt az oldalt reCAPTCHA védi, és a Google Adatvédelmi Szabályzata és az Általános Szerződési Feltételek érvényesek.